Onze regionale impact

“Elke regio telt! Ook voor arbeidsmarkttransities is het daarom van groot belang om de opgave op regionaal niveau te bezien. Deze transities vragen doorlopend om passend opgeleid personeel. Hier ligt een belangrijke maatschappelijke opgave voor onderwijsinstellingen in samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven.”

Via de Brightlandscampussen en met haar (inter)nationale gemeenschap van ca. 100.000 Alumni, zitten Universiteit Maastricht én haar Academie in de haarvaten van de arbeidsmarkt. We hebben korte lijnen met de provincie, gemeenten, ministeries en andere onderwijsinstellingen. De behoefte aan Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in Limburg en daarbuiten is sterk verbonden met actuele en complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals (preventieve) zorg, duurzaamheid, energietransitie en digitalisering. Met wetenschappelijk onderzoek en pedagogisch verantwoord onderwijs wil de UM hieraan een onderscheidende bijdrage leveren met haar aanbod voor professionals.

Zo denkt de UM bijvoorbeeld actief mee over de vergroening van Chemelot in de komende jaren, de automatisering van werk, en zet ze zich in om met de komst van de Einstein-telescoop de werkgelegenheid in de (Eu)regio te stimuleren. Daar waar duurzame oplossingen bedacht worden met betrekking tot voornoemde transities, zullen deze ook buiten onze eigen regio breed gedeeld worden. In her- en bijscholing ligt vanwege de economische effecten doorgaans een belangrijke maatschappelijke opdracht in sociaaleconomisch kwetsbare krimpregio’s, waaronder de provincie Limburg.

Spring naar toolbar