Ons team

Bij UM Academie wordt onze visie op Leven Lang Ontwikkelen vormgegeven door een team van ervaren en deskundige leiders. Hieronder vind je een overzicht van de bestuurders die de koers van onze academie bepalen. Elk teamlid beschikt over uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van onderwijs, onderzoek en praktijk. Ontdek meer over hun achtergrond, hun bijdragen aan onze academie, en hun rol in het ontwikkelen van ons aanbod en beleid.

Bouwien Janssen
Directeur Leven Lang Ontwikkelen Universiteit Maastricht

“Van jongs af aan kreeg ik mee dat hard werken, leren en presteren belangrijk was. Mijn vader, inmiddels 86, begon op 17-jarige leeftijd in de Limburgse mijnbouw. Hij had weinig keuze als oudste van het gezin, ondanks de risico’s van mijngas en kiezelstof voor de mijnwerkers. Toen de mijnen in 1974 sloten, kreeg hij de kans om zich om te scholen tot ingenieur in de chemisch-technische sector. Dit was het begin van een succesvolle carrière bij DSM, waar hij diverse leidinggevende functies bekleedde.

Met zijn verhaal als inspiratiebron, ben ik nu directeur van de UM Academie voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Mijn ambitie is het bouwen van een netwerkorganisatie die wetenschappers van UM en externe arbeidsmarktpartijen, overheid en onderwijsinstellingen met elkaar verbindt om gezamenlijk opleidingsaanbod te ontwikkelen. Dit opleidingsaanbod dient gemakkelijk vindbaar en toegankelijk te zijn voor professionals en goed aan te sluiten bij de behoeften vanuit de (inter)nationale arbeidsmarkt.

Met ruim 25 jaar ervaring in de financiële sector, waarvan 15 jaar als directeur/bestuurder van lokale Rabobanken, heb ik kennis opgedaan over financiële dienstverlening, fusies, transitiemanagement en de grote impact van cultuur op het succes van een organisatie. Sinds 2018 heb ik de overstap gemaakt naar de academische wereld, waar ik naast mijn rol bij de UM Academie voor LLO ook directeur ben van het Development & Alumni office en van de onafhankelijke goede doelen Stichting Universiteitsfonds Limburg |SWOL|. Daarnaast ben ik commissaris bij Stichting Woonpunt te Maastricht.

Gedurende mijn loopbaan heb ik geleerd dat ik floreer in situaties die om een daadkrachtige aanpak vragen. Als leidinggevende streef ik naar een gezonde balans tussen mensgerichtheid en resultaat, onder het motto ‘hard op de inhoud, zacht op de relatie’. Continu leren en persoonlijke ontwikkeling staan centraal in mijn filosofie, waarbij ik, net als mijn vader, probeer het goede voorbeeld te geven.”

Mark Levels
Medeoprichter & Wetenschappelijk Directeur Leven Lang Ontwikkelen Universitei Maastricht

“Ik ben universiteitsdecaan voor levenlang ontwikkelen aan de Universiteit Maastricht, en medeoprichter en wetenschappelijk leider van de Academie voor Levenlang Ontwikkelen van de Universiteit Maastricht. Daarnaast werk ik als hoogleraar sociologie en programmadirecteur bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de UM.

Als socioloog onderzoek ik verschillende maatschappelijke vraagstukken, zoals de verbetering van het onderwijs, de integratie van kwetsbare jongeren en immigrantenkinderen, of de gezondheid van jongeren. Veel van mijn recente werk gaat over de arbeidsmarkt en de toekomst van werk. Ik leidde het Europese TECHNEQUALITY-consortium dat onderzoek deed naar de invloed van automatisering op werk, en dat aantoonde dat uitvindingen als kunstmatige intelligentie de arbeidsmarkt ingrijpend kunnen veranderen. Naar aanleiding van die bevindingen ontwierp ik samen met anderen de Nationale LLO-Katalysator: een nationaal programma dat ervoor moet zorgen dat universiteiten, hogescholen en mbo-opleidingen klaar zijn om – als dat nodig wordt – grote groepen mensen om te scholen. Ik ben er erg trots op dat dat programma nu wordt ingevoerd en internationaal als voorbeeld wordt gezien.

Ik geloof ook uit eigen ervaring sterk in het belang van een levenlang ontwikkelen. Ik begon mijn loopbaan als beroepsmilitair, en werkte daarna korte tijd in het bedrijfsleven. Op mijn 25ste ging ik terug naar school. Ik studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen (MSc 2006, cum laude; PhD 2011) en kwam daarna naar Maastricht. Ik heb als gastonderzoeker gewerkt aan o.a. het Europees Universitair Instituut in Florence, Oxford en Harvard. Als wetenschapper moet je op veel punten bij kunnen blijven, en ik heb altijd het geluk gehad mij te kunnen blijven scholen.

Als decaan pleit ik voor onderwijs dat dienstbaar is aan de maatschappij en dat mensen en werkgevers helpt zich voor te bereiden op eisen van de arbeidsmarkt van morgen. Ik zie mijn rol als dienend: ik wil de vele deskundige collega’s binnen onze universiteit ondersteunen en aan elkaar verbinden. En ik wil ervoor zorgen dat mensen die zich willen of moeten om- of bijscholen, daarbij eerst aan Maastricht denken. Want we doen geweldige dingen!”

Boris Blumberg
Executive Director UMIO

Dr. Boris Blumberg is de uitvoerend directeur van UMIO, de afdeling voor professionele ontwikkeling van de School of Business and Economics (SBE) van de Universiteit Maastricht.

Boris heeft een PhD in organisatie-sociologie van de Universiteit Utrecht en een MSc in bedrijfskunde van de Universiteit Mannheim in Duitsland. Hij was gastonderzoeker aan de Booth Business School van de Universiteit van Chicago en de Haas Business School aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Zijn onderzoek richt zich op sociale netwerken en ondernemerschap. Daarnaast heeft hij interesse in methodologische vraagstukken. Zijn werk is gepubliceerd in Organization Studies, Small Business Economics en Journal of Entrepreneurship & Regional Development, en hij is lid van de redacties van Organization Research Methods en Journal of Small Business.

Meinhard Gans
Directeur Maastricht School of Management (MSM)

Meinhard Gans is een langjarige lid van de Raad van Bestuur van MSM, aanvankelijk in de functie van Directeur Internationale Projectoperaties en Adviezen, momenteel als Directeur.

De heer Gans heeft een achtergrond als econoom en registeraccountant, maar hij is voornamelijk betrokken geweest bij de projectoperaties van MSM. Hij heeft een bewezen staat van dienst in projectwerk in ongeveer 50 landen, bij talrijke opdrachten, voor de hoger onderwijssector, de overheid en het bedrijfsleven.

Gedurende zijn lange termijn bij MSM is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling en opstart van veel van MSM’s belangrijkste programma’s, waaronder de MBA, de Global MBA-reeks, de Executive Education Programma’s en de Internationale Projectoperaties van MSM.

Pim Teunissen
Directeur School of Health Professions Education (SHE)

Pim Teunissen is opgeleid als arts (M.D.) en behaalde zijn PhD in medische educatie aan de VU Universiteit Amsterdam. Hij werkt klinisch als gynaecoloog en specialist in maternale en foetale geneeskunde in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). In 2017 werd hij benoemd tot Hoogleraar Werkplekleren in de Gezondheidszorg aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. In 2020 werd hij aangesteld als Wetenschappelijk Directeur van SHE. Zijn expertisegebied ligt op het gebied van leren op de werkplek, de interactie tussen curriculumontwerp en onderwijspraktijk, transities en het welzijn van leerlingen.

Ilja Schreinemakers
Directeur UM Language Centre

Ilja staat aan het hoofd van het Talencentrum van de Universiteit van Maastricht, het expertisecentrum voor taaltraining, academische taalcompetenties en (inter)culturele communicatie.

Hij heeft een opleidingsachtergrond in het Chinese taal- en communicatie vakgebied, gecombineerd met jarenlange ervaring in de for profit-branche in een internationale context. Daardoor is Ilja zeer bekend met verschillen (en overeenkomsten) in en tussen lokale context, en is in staat deze te vertalen naar zowel non-profit als for-profit omgevingen.

Onder leiding van Ilja staat het klantperspectief centraal in de aanpak van het UM Talencentrum. De meerwaarde van het UM Talencentrum zit onder meer in de hoge mate van professionaliteit en toewijding van de docenten, gecombineerd met de kennis en kunde van de context van de universiteit. Zo tracht het UM Talencentrum niet alleen taal- en cultuurvaardigheid over te brengen, maar ook de skills om deze direct toe te passen in specifieke kennisgebieden, waarin vaak abstractieniveau, tijdsdruk en efficiëntie kernbegrippen zijn.

Zo draagt het UM Talencentrum bij aan het ontwikkelen van een onderwijslandschap waarin samenleving en universiteit elkaar laagdrempelig vinden zodat we over en weer optimaal elkaars kwaliteiten kunnen benutten. Dit alles met het doel om communicatie-uitdagingen op een constructieve, creatieve en leuke manier te overbruggen.

Mindel van de Laar
Directeur UNU-MERIT

Dr. Mindel van de Laar is directeur van het Capacity Development Office bij UNU-MERIT en de Universiteit Maastricht. In deze rol coördineert zij executive certificaatprogramma’s en op maat gemaakte projecten die gericht zijn op het trainen van werkende professionals op het gebied van publiek beleid en ontwikkeling.

Haar onderzoek richt zich op innovaties in hoger onderwijs en capaciteitsopbouw, met specifieke aandacht voor doctoraatsopleidingen, online en hybride onderwijs, en diversiteit in onderwijs. Samen met haar team legt het Capacity Development Office de nadruk op het afstemmen van onderwijsprogramma’s op de capaciteiten en behoeften van professionals. Daarbij staat de toepassing van opgedane kennis in de praktijk centraal, wat vraagt om een bredere en diepgaandere interpretatie van het begrip “impact maken”.

Van 2010 tot 2021 was ze programmaleider van het duale PhD-programma in Governance and Policy Analysis bij UNU-MERIT. Tussen 2006 en 2010 was ze PhD-programmaleider van zowel de voltijd- als duale PhD-programma’s aan de Maastricht Graduate School of Governance. Dr. Van de Laar behaalde haar PhD in Economie (2004) en een MSc in Internationale Economische Studies (1997) aan de Universiteit Maastricht.

Spring naar toolbar